-İnsan var-olduğunu yani bir benliği, kimliği olduğunu sadece düşünerek değil, içsel bir mekanizma ile de bilebiliyor. (Bebekler ve zihinsel özürlüler de varlıklarını fark ediyor) Kendilik bilinci oluşunca diğerini(öteki) de kabulleniyor.
-Diğerlerinden farklı olduğu bilgisi onu kendi hakkında farkındalık oluşturmaya sevk ediyor.
-İşte burada kendini tanımayanlar yani benliğini, fıtratına uygun geliştiremeyenler sıradanlaşıyor, herkes gibi olmayı, alışılmışın ortalamasını tutturmayı hayatın anlamı ve insanın doğası zannetmeye başlıyor. Bir oportünizmin kucağına düşüyor.
-Yapılması gereken insana kendisini tanıma fırsatı vermek, eğitmek ve kişisel nüzul sebebini bulmasına yardım etmektir.
–İnsanın kendi hakkında sahih bir bilgiye sahip olabilmesi için şahitlere ihtiyaç vardır. Yani “AYNA”ya. Şahit edinebilmek için bir topluluk içinde yaşıyor olmak yetmez zira birçok ayna çeşidi gerçeği çarpıtmak için tasarlanmıştır. Doğru aynayı bulmak için;
Varlık, insan, fıtrat, zihin, duygular, irade, niyet, amel, vicdan, ahlak, estetik hakkında hakikati bilmesi gerekir.
-Hakikatin bilinebilmesi için doğru kaynaklara ulaşma sorununu halletse bile hakikatin sıhhatini ölçecek olan zihnin, doğru yapılandırılmış olması gerekir.
-Doğru çalışmayan akıl, duygu, niyet ve irade insanın kolayca dualizme kaymasına neden olur. Dünya-ahiret, beşer-insan, altyapı-üstyapı, zahir-batın, ruh-beden vs. şeyler arasını ayırıp tevhidi bozuyor insanların çoğu. Tevhidi bozmamak için “bütünlük” içinde bir tasavvurumuz, şahsiyetimizin olması gerekir.
-O zaman alt-yapıyı kurmadan, üst-yapı inşası söz konusu olamıyor. Yani beşer tarafımızı bilmeden insan olunamıyor. Bir tarafımız hayvan(biyolojik olarak), bir tarafımız insan. Allah’ın Adem’e üflediği ruh ile beşer, insan olma şerefine nail oldu.
-İnsanlığın alt-yapısı nedir? Nasıl çalışır? İnsan olmak için bilinip-tanınması, içselleştirilmesi gereken şeyler nelerdir? Bu sorulara aşağıdaki başlıklar çerçevesinde cevaplar aramaya çalışalım:
-VARLIK
-FITRAT
-İNSAN
-İRADE
-NİYET
-VİCDAN
-ZİHİN
-DUYGULAR
-AMEL-EYLEM
-AHLAK
-ESTETİK
-KENDİNİ TANIMA